Areál břeclavského cukrovaru navrhla architektka za památku

07.02.2015 00:14

Břeclavský DDENÍK – Dříve železniční most přes Dyji v Břeclavi je památkově chráněný více než čtyři roky. Nyní se vynořila šance, že se k němu připojí celý areál bývalého cukrovaru i s historickými halami.

O jeho prohlášení za národní kulturní památku požádala břeclavská architektka Dagmar Bowyer. „Ráda bych areál cukrovaru uchovala. Měl by být ochráněný, aby nedošlo k jeho znehodnocení, tedy postupnému rozprodávání či bourání stávajících budov," zdůvodnila to v pondělí Bowyer.

A nejen to. Bývalé průmyslové haly se podle ní dají dobře využít. „Pokud budou chráněné památkáři, je to cesta k získání dotací na opravy těchto budov," míní architektka.

Památkáři už její návrh posvětili. „Areál je svým způsobem unikátně dochovaný v celém rozsahu. Je reálné, že se stane památkou. Naše komise návrh doporučila ministerstvu kultury," přikývl Marek Fajman z brněnského pracoviště památkového ústavu.

Nyní jsou na tahu úředníci v Praze. Je na ministerstvu, zda a kdy v záležitosti osloví vlastníky dotčených pozemků a nemovitostí, krajský úřad a břeclavskou radnici.

(více na BŘECLAVSKÝ DENÍK: https://breclavsky.denik.cz/zpravy_region/areal-cukrovaru-chteji-mit-za-pamatku-20150127.html)