Břeclav bude Zdravým městem. Získá výhody

17.02.2011 13:37

zdroj: Břeclavský DENÍK - 14. 2. 2011- Břeclav chce být součástí projektu Zdravé město. Znamená to více veřejných diskuzí a také větší zapojení lidí do dění ve městě.

Břeclav se brzy připojí ke Zdravým městům. Tedy k těm, které se snaží žít aktivně a zajímá je názor obyvatel. Odměnou může být rada odborníků nebo vyšší bodové ohodnocení města při žádosti o dotace z Evropy. Připojení se k programu musí ještě schválit zastupitelé.

„Je to projekt celoevropského rozsahu. Zasahuje činnost města prakticky ve všech směrech, není to o zdravotnictví, ale o způsobu fungování správy města tak, aby brala ohled na potřeby jeho obyvatel,“ přiblížil břeclavský starosta Oldřich Ryšavý s tím, že rada zastupitelům doporučila, aby vstup schválili.

Podle informací starosty je součástí projektu také Jihomoravský kraj a nejblíže Břeclavi také Hodonín. „Kromě toho, že vstup do projektu zajišťuje lidem ve městě lepší životní podmínky, pokud se naplňují programové záležitosti, má to výhodu pro město i v tom, že při získávání různých dotací je účast v projektu brána jako jedno z kritérií, které navyšuje bodové ohodnocení,“ nastínil nespornou výhodu Ryšavý. A doplnil, že za každého obyvatele bude Břeclav platit roční poplatek korunu padesát.

„Projekt je prestižní záležitost. Je škoda, že se přihlašujeme až teď. Národní síť Zdravých měst má asi stovku členů, kteří mají vliv na dalších více než patnáct set měst a obcí,“ řekl pověřený vedoucí odboru dotací a rozvoje břeclavské radnice Jindřich Tuček, jehož odbor bude za Břeclav garantem projektu.

Těší jej hlavně to, že v členských městech je dostatek odborníků, kteří mohou Břeclavi zdarma poskytnout cenné rady a informace. „Budeme muset být aktivnější a více získávat na svoji stranu veřejnost,“ netajil se.

Jak ještě dodal Ryšavý, město by mělo splnit tři požadavky. A to podporu zdraví a kvality života, udržitelný rozvoj města a účast obyvatel na dění ve městě. „Je to založené na komunitním plánování všech oblastí života města. Tedy na maximálním zapojení veřejnosti, neziskového sektoru, ale i podnikatelů do komunikace s radnicí při plánování důležitých projektů,“ řekl Ryšavý.

Že se chce Břeclav připojit k tomuto projektu, oceňuje i ředitelka Jihomoravské komunitní nadace Zlata Maděřičová. „Konečně. Minulému vedení města jsem to doporučovala už v minulosti. Například Hodonín je v projektu už dlouho a jde poznat, že se lidé více zapojují a celá komunita více ožívá. Obyvatelé jsou hodně aktivní. Takže jsem ráda, že současné vedení Břeclavi začíná tato problematika také zajímat,“ usmívala se Maděřičová, která je přesvědčená, že se i v Břeclavi najdou lidé, kteří se rádi více zapojí do projektů, jež město bude v budoucnu připravovat.

Na Břeclavsku bude Břeclav vůbec první Zdravé město. „V Mikulově už ale také podporujeme komunitní plánování,“ poukázal například mikulovský starosta Rostislav Koštial.

 

Diskusní téma: Břeclav bude Zdravým městem.

tak od něj to teda sedí :-)

ZM | 18.02.2011

„Projekt je prestižní záležitost. Je škoda, že se přihlašujeme až teď..."
řekl pověřený vedoucí odboru dotací a rozvoje břeclavské radnice Jindřich Tuček

Přidat nový příspěvek