„STODOLA“ V CENTRU MĚSTA

09.12.2010 21:43

Břeclav - mimo původní venkovské osídlení místních částí - nemá za sebou dlouhou historii. Za svůj rozvoj vděčí železničnímu uzlu a na něj navázaným několika průmyslovým podnikům. Přesto vznikla historická městská osa mezi nádražím a náměstím T. G. Masaryka s navazující uliční strukturou.

 Bohužel v sedmdesátých letech minulého století došlo na této hlavní ose (zejména na dnešní ulici Jana Palacha) k rozsáhlým demolicím a uliční zástavba byla nahrazena panelovými bytovými domy a skeletovými obchodními objekty. Městské centrum tak dostalo vzhled periferního sídliště a vznikly nenapravitelné škody na tváři města. Snad nejvíce je to možné vnímat na „amputované“ ulici 17. listopadu, kde štít budovy bývalé prodejny obuvi navazuje na dům školství.

 Škody vzniklé v období totalitně řízené společnosti napravit nelze, o to více bychom se však měli snažit, aby další škody na vzhledu města nevznikaly dnes. Břeclav by se měla pokusit o vytvoření mechanismů, jak tomu předcházet.

 Milí občané města Břeclav, rád bych obrátit Vaši pozornost k jedné právě se rodící stavbě, která se bude výrazně podílet na vzhledu městského centra. Na ulici Jungmannova vzniká nástavba obchodního objektu mezi budovou firmy Telefonica O2 a nárožním objektem s lékárnou u Sadů 28. října.

 Estetická hodnota staveb se dá těžko hodnotit, pokud však je budova v souladu se svým okolím a zlepší jeho vzhled, lze to snadno poznat. V tomto případě mám dojem, že je tomu přesně naopak a musím konstatovat, že mě to naplňuje smutkem a skepsí.

 Mám za to, že v tomto případě jde i o porušení zákonné normy - vyhlášky č. 137/1998 Sb. o obecných technických požadavcích na výstavbu, která ve svém §4 říká: „stavba v území musí odpovídat urbanistickému a architektonickému charakteru prostředí“. Vyhláška byla nahrazena jinou zákonnou normou, ale tento její požadavek je stále platný.

 Uvedená nástavba v úrovni druhého podlaží má sedlovou střechu výrazně podélného tvaru orientovanou štítem do ulice. A to je něco našemu městu naprosto cizího vzhledem k tradici řadové zástavby se sedlovými střechami orientovanými ve směru ulice. Celkový vzhled nástavby dojem z nešťastného situování střechy nijak nevylepšuje. Okenní otvory obou podélných průčelí jsou různých velikostí a tvarů s chaoticky skákající výškou parapetů a „vrcholný prvek architektury“ tvoří dvoukřídlové prosklené dveře.

 Na Jungmannově ulici tak k několika objektům s plochými střechami a mohutné budově firmy Telefonica O2 s mansardovou střechou přibyla stavba připomínající spíše vesnickou stodolu. Výsledným dojmem z této ulice je dokonalý chaos.

 Větší část tohoto zamyšlení jsem napsal dříve, než byla nástavba opatřena fasádním nátěrem. A jedovatá žluť, která se mezitím objevila na fasádách, dala tomuto stavebnímu počinu skutečně výraznou tečku (nebo spíše vykřičník)…

 Znehodnocuje-li se tvář města v centru a na hlavních třídách podobnými stavbami, nemohu se zbavit silného pocitu provinciálnosti a pokleslého vkusu. A stále znovu se mi vrací myšlenka na to, zda by lidé, kteří o výstavbě rozhodují, nemohli udělat více pro to, aby se Břeclav nemusela tolik „červenat“.

Ing. arch. Jiří Zálešák

 

P.S.

Pokud máte přesto dojem, že vznikla esteticky hodnotná stavba, budu rád, napíšete-li mi na emailovou adresu jirizalesak@seznam.cz

Diskusní téma: „STODOLA“ V CENTRU MĚSTA

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek